Африканската чума е на път да блокира дърводобива в Смолян

Африканската чума по свинете (АЧС) е на път да блокира дърводобива в Смолянско, като има сериозни притеснения, относно подсигуряването на дърва за огрев на населението.
Най-голям е проблемът, в районите, където вече има открити огнища на чумата, в района на Доспат и Девин, като потърпевша в случая е и община Борино, тъй като попада в зоната на забрана, за всякакви дейности в горските райони. Има и притеснения за другите части на областта, заради създалата се тежка епидемиологична обстановка и очакването за евентуално откриване на нови огнища.
Това бе и една от основните теми по време на заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, която призова добивът на дърва за огрев в неинфектираните райони да се ускори, тъй като в заразени от АЧС райони той е забранен.
Според зам.-директорът на Южно централно горско предприятие инж. Ивайло Исаев заяви, представляваната от него институция, че ще намери вариант населението от вече инфектираните зони да бъде снабдено с дърва за огрев от неинфектирани зони без оскъпяване.
Поради опасността от пожари и за да се запази дървесината, инж. Исаев поиска от членовете на Постоянната областна епизоотична комисия, да се разреши придобитата вече дървесина за промишлени цели в инфектираните зони да се извози на склад. Комисията се съгласи при условие, че се спазят всички мерки за дезинфекция на дървесината и превозните средства.
Припомня ме ви, че от началото на седмицата има 7 нови положителни проби за Африканска чума по свинете които са установени при глигани на територията на Държавно ловно стопанство "Извора" край Девин.
Това е второ огнище на АЧС за Смолянска област, след оповестените миналата седмица две положителни проби при мъртви глигани, открити край доспатското село Змеица. Предстои умъртвяване и загробване на всички диви свине в заградената зона на Базата за интензивно стопанисване на дивеча "Крачова ливада" на ДЛС "Извора".
В заградената зона се забранява ловуването на останалия дивеч. "Извора" ще претърпи сериозни щети, ще бъдат отстреляни и загробени около 130 диви свине, които са част от създадена много добра популация, носеща сериозни приходи от международен ловен туризъм, заявиха експерти по лова.
Сред подлежащите на умъртвяване животни са и екземпляри със златни медали за ловните трофеи. Положителните проби са от дива свиня майка и малки приплоди, уточняват от „Извора”.

Прочетена 827 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта