Заради чумата в Смолянско въвеждат нови мерки срещу болестта

Заради последното открито огнище на Африканска чума по свинете на територията на Държавно горско стопанство-Хвойна, е забранен достъпът до шест дивечовъдни участъка и четири ловностопански райони, които са на територията на общините Чепеларе и Девин. Това става ясно, от заповедта издадена от Регионална дирекция по горите в Смолян, съобщи Дарик радио.
Припомняме ви, че в петък излезе поредна положителна проба от мъртъв глиган, който бе открит в землище на чепеларското село Забърдо. Ограничава се достъпът на хора, които нямат отношения към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта в дивечовъдните участъци „Персенк“, „Червена“, съответно за ловуване на диви свине и кози, както и „Червена кривия борун“, като всичките са към ДГС-Хвойна.
Ограничението е валидно и за Дивечовъден участък „Перелийца“, към ДГС-Михалково, както и в ловно стопанските райони в селата Забърдо, Зорница, Малево и Орехово, които са към ДГС-Хвойна. Заповедта е валидна до 16 октомври.
Заради две положителни проби край Змеица, в периметър от около 8 км., са забранени всякакви дейности в гората, като се започне от събирането на диви плодове, дърводобив, та дори и за разходки на туристи.
В „Извора“ започна поголовно унищожаване на дивите прасета, които са около 130, като се заравят в специално изработени ями. На този етап, в Смолянска област, положителните проби за Африканска чума по свинете са общо 10.

Прочетена 487 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта