Пикът на Африканската чума предстои с откриването на ловния сезон за диви прасета

Все още няма регистриран случай на Африканска чума в Старозагорска област. Това заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков на заседание на епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова, предаде Дарик радио.
Според д-р Миков обаче пикът на заболяването тепърва предстои с откриването на ловния сезон за диви прасета, който ще стартира на 1 октомври.
„Обнадеждаващ факт е, че в Старозагорска област по-голямата част от хората вече изклаха доброволно прасетата в задните дворове. Единични са случаите на отказ да се изпълнят предписанията и те са най-вече при стопани, които извън регламентите на закона отглеждат свине-майки с цел продажба на животни“, каза д-р Миков.
Констатацията на Областната дирекция по безопасност на храните е, че по-голямата част от задните дворове в областта вече са депопулирани. Продължават проверките за изпълнение на мерките за ограничаване на резпространението на заболяването.

От Областната дирекция по горите съобщиха, че 250 ловци вече са обучени за симптомите и начините на разпространение на Африканската чума по свинете. В региона са поставени 25 капана за диви свине.

Гергана Микова и д-р Дамян Миков напомниха отново, че кметовете и кметските наместници са длъжни да предоставят на Областната епизоотична комисия в срок до 26 август списъците на стопаните, които са заклали животни, отглеждани в задните дворове. Финансовото подпомагане на собствениците на заклани прасета ще се извършва само на базата на коректно попълнени комплекти от документи.

Прочетена 1278 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта