България иска Мария Габриел да оглави ресор „Земеделие“ в ЕК Избрана

Ден по-късно премиерът Бойко Борисов отрече да се водят подобни преговори и заяви, че страната ни се интересува от модерни ресори като кибесигурност и IT технологии

България иска земеделското портфолио за Мария Габриел в следващата Европейска комисия, съобщава БНТ, като се позовава на "Политико“. Изданието твърди, че министър-председателят Бойко Борисов вече е провел разговори по темата с бъдещия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Ден по-късно премиерът Бойко Борисов отрече да се водят подобни преговори и заяви, че земеделието не представлява интерес за България, защото това е ресор с ясно разчертани финансови параметри към отделните държави. Борисов определи тиражираната кандидатура на Габриел за ресор "Земеделие" като фалшива новина и посочи като интересни за страната ни кибесигурност и IT технологии. 

В края на септември ще стане ясно дали Мария Габриел изобщо ще влезе в битката за еврокомисар по земеделието. А на 22 октомври новият състав на Европейската комисия ще бъде гласуван в европарламента.

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 2001 г. завършва "Българска и френска филология" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки в Бордо през 2003 г. До 2008 г. е асистент научен изследовател в академията. Евродепутат от групата на ЕНП е от 2009 г.
От 2012 до 2014 г. е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент. На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на ЕНП жени.
След европейските избори през 2014 г., Мария Габриел е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП. През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард.

В изтичащия мандат на Европейската комисия Мария Габриел е еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“.

Прочетена 1354 пъти Последно променена в Събота, 24 Август 2019 00:06
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта