266 собственици на прасета със заявления за изплащане на обезщетения в Смолянско

266 собственици на домашно отглеждани прасета в Смолянско са подали заявления за обезщетения, съобщават от Областна администрация.
Крайният срок за подаване на документи, за изплащане на помощите са за предприели мерки за почистване и дезинфекция, във връзка с извършено доброволно клане на прасета за угояване, заради Африканската чума по свинете.
Сумата, която ще получат е по 300 лв., като според уверенията на държавните власти, парите ще бъдат изплащани след 1 септември. Заявленията от региона са предимно от стопани, отглеждали до 5 прасета в т.н стопанства „Заден двор“ от общините Смолян, Златоград, Неделино, Чепеларе, Девин и Баните, като доброволно премахнатите домашни прасета са над 400.
Както вече съобщихме, предприетите марки, относно откритите 3 огнища на Африканска чума по свинете в Смолянско предизвикаха масово недоволство от местните фирми, занимаващи се с дърводобив, обработка на дървесина, животновъди и земеделски производители.
Те заплашиха с протести, като бяха категорични, че може да се стигне до блокади на пътища и гранично пропускателни пунктове. Зад недоволството застанаха и кметовете на десетки населени места, които изразиха солидарността си с хората.
Всички очакват през идната седмица да се облекчи режимът за извършване на дейности в инфектираните зони, за да може да продължи нормалната работа на засегнатите лица. Ако това не се случи, хората ще излязат на протести.

Прочетена 825 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта