215 домакинства от Тервелско са подали заявления за обезщетенията за заклани прасета

Общо 215 домакинства в община Тервел са подали документи за подпомагане с 300 лева за заклани прасета от задния двор, съобщават от общината. Ликвидираните свине са общо 399.

Най-голям брой лични ферми има в град Тервел – 65 със 119 заклани прасета. От селата най-многобройни са домакинствата с прасета в с.Нова Камена – 58 със 118 животни. В с.Жегларци е имало 30 стопани, отглеждащи 39 прасета, в с.Безмер – 17 домакинства с 30 прасета, а в Кочмар – 11 стопани с 20 прасета.
Освен в тези села единични лични ферми със свине е имало в селата Орляк, Полк.Савово, Кладенци, Каблешково, Сърнец, Мали Извор, Честименско, Войниково, Главанци, Проф.Златарски. Не се отглеждат свине в селата Зърнево, Божан, Балик, Ангеларий, Попгруево,Градница, Оногур.

За да получат подпомагането, от стопаните се изисква да декларират, че няма да населват обекта с прасета най-малко 12 месеца след дезинфекцията и че ще регистрират животните си.

Държавата ще подпомогне със сума от 300 лв. всички домакинства, които са заклали своите животни и са съхранили месото за лична употреба. Допълнително условие е отглежданите прасета за угояване в домакинство да са до 5 броя и стопаните да са включени в списък, подготвен от кмета на населеното място и заверен от ветеринарния лекар и областния управител.

Прочетена 884 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта