Ново огнище на АЧС при домашни свине в Плевенско Избрана

На 18 септември събират ловците в София - на прага на сезона за групов лов на дива свиня

Ново огнище на АЧС при домашно отглеждани прасета в Плевенско. Положителни проби са дали двете животни в частно стопанство в село Гиген, община Гулянци. „Домашните прасета в Дъбован и селата около община Гулянци са ликвидирани още през месец юли“, заяви за „Гласът на земеделеца“ кметът на Дъбован Таня Кръстева.

Два нови случая на африканска чума при диви прасета във Видинско и в Плевенско са констатирани и потвърдени от БАБХ. Единият е в община Кула, Видинско, вторият в община Долна Митрополия, Плевенско.

На 10 септември София беше домакин на 14-ата годишна среща на Постоянната експертна група за АЧС в Европа.

Експерти от 34 страни обсъдиха общи действия срещу разпространението на заразата. Строгите мерки за биосигурност при домашни и диви свине, бързо умъртвяване на болни животни и на прасета в риск, както и недопускане на изключения от законодателството са основните и единствени мерки за борба със заболяването. Мерките са базирани на последните научни и технически проучвания за болестта и всички държави се задължават да ги изпълняват.

АЧС е сериозна заплаха за икономическия сектор в глобален мащаб, ваксина срещу заболяването засега няма. Тепърва ще се пише Глобална стратегия за контрол и изкореняване на АЧС в световен мащаб.

България още не се е преборила със заболяването, предупредиха от Съюза на ловците и риболовците. В над 20 области в страната са констатирани случаи на АЧС при диви прасета. На 18 септември представители на ловните дружинки в страната се събират на среща в София, на която ще им бъдат дадени указания във връзка с предстоящото откриване на ловния сезон за групов лов на дива свиня. На срещата ще присъства заместник-министърът на МЗХГ Атанас Добрев, домакин е инж. Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“. След последните промени в Закона за лова и опазване на дивеча, земеделският министър има правото да променя сроковете за ловуване в ситуация на епизоотия, каквато е АЧС.

Прочетена 862 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта