ОДБХ: Проверени са 4 индустриални свинеферми, няма нарушения по биосигурността

За изминалата седмица на територията на  областта няма констатирани нови случаи на болестта Африканска чума по свинете, съобщиха от областната управа.

На територията на страната има само един, като са предприети действия за ликвидирането му. В тази връзка шефът на ОДБХ д-р Анелия Андонова информира, че от 01.10.2019 г. има нова заповед на министъра на земеделието, храните и горите г-жа Десислава Танева, в която са ясно разписани сроковете за мерките, които трябва да се предприемат пир възникване на случаи на заболяването.

Във връзка със запитване от страна на ловните стопанства на предходно заседание, д-р Андонова съобщи, че пробите от диви прасета ще се изпращат в Диагностичен институт във Велико Търново, като освен за АЧС ще се изпращат и проби за трихинелоза. Целта е да се съкратят сроковете за обработка и получаване на резултати, допълни д-р Андонова.

Тя докладва, че извършените проверки в частни стопанства, получили средства за обеззаразяване на задните дворове, не са констатирани нарушения. „Вървят и регулярните проверки в индустриалните обекти – през миналата седмица са проверени 4 фирми и тук няма нарушения“ – заяви д-р Андонова. Тя съобщи, че Европейската мисия, извършила проверка в страната по отношение на мерките и действията за справяне с Африканската чума по свинете, е приключила и оценката е добра.

Прочетена 612 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта