При нови проверки в Добричка област не са установени стопани да отглеждат прасета в задните дворове

При започналите нови проверки в т.нар. задни дворове в Добричка област сред стопаните не са установени нарушители, които да са получили обезщетения за доброволното ликвидиране на свинете и пак да отглеждат домашни животни. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова на заседание на областната епизоотична комисия. По думите й инспекциите са приключили в Добричката община и в Тервел, а до края на октомври ще бъдат проверени и останалите шест общини. Ако евентуално някъде бъдат открити нови животни, на стопаните ще бъдат съставени констативни протоколи и ще им бъде даден срок да ги ликвидират.
В Добричка област са изплатени 1109 обезщетения за обеззаразяване на стопанствата заради опасността от разпространение на Африканска чума по свинете, според информация на областната управа. Регионът бе в бедствено положение в продължение на месец до 2 септември.
След започналия лов на диви свине ловните дружинки ще могат занапред да изпращат проби от убитите животни в Регионалния диагностичен институт във Велико Търново вместо в лаборатория в София, за да се получават по-бързо резултатите, информираха на областната епизоотична комисия. Там ще бъдат изпращани и проби за трихинелоза, които не бива да бъдат замразявани, за да не се компрометира изследването, предупреди д-р Андонова. Тя заяви, че в региона, включително и при дивите свине, няма констатирани нови случаи на Африканска чума.

Прочетена 1290 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта