Танева отговаря на въпроси в парламентарната земеделска комисия Избрана

В края на месец ноември, тази година, предстои одит на Европейската комисия върху сектор „Биологично производство“ у нас. Резултатите от него ще бъдат определящи за последващите национални политики на подкрепа по отношение на био-то, заяви пред депутатите от парламентарната комисия „Земеделие и храни“ аграрният министър Десислава Танева. Тя припомни за извършените до момента проверки и констатираните нарушения. Приключените проверки са подадени към ДФЗ „Земеделие“, от където предстои спиране на субсидиите и отнемане на сертификатите на нарушителите. След окончателното приключване на проверките в сектор „Биологично производство“, нарушителите ще бъдат оповестени публично, уточни Танева.

По отношение на заболяването Африканска чума по свинете, аграрният министър обясни, че след съгласуване с Европейската комисия, предстои отварянето на изцяло нова мярка 5 по Програмата за развитие на селските райони, с която ще бъде оказана подкрепа за подобряване на биосигурността във фермите.

Структурни промени се планират и в Българската агенция по безопасност на храните, като те имат за цел да минимизират риска от стопанствата тип „заден двор“ и те да бъдат обхванати от ветеринарния контрол.

В тази връзка се готвят промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които ще задължат всички, които отглеждат животни за лична консумация, да ги регистрират по опростен и безплатен начин – със заявление до местния кмет.

Започва и мониторинг върху площите със загробени прасета, засегнати от АЧС. Общият им брой до момента е 140 хиляди, уточни Танева. На депутатски въпрос защо не са използвани екарисажи и инсинератори, министърът подчерта, че действията на българските ветеринарни власти са съобразени с европейските практики и с препоръките на Центъра за оценка на риска. При случаи на остри епизоотии, каквато е Африканската чума по свинете, се прилага загробване – с цел да се минимизира рискът от разпространение на заболяването при транспортирането на болните животни.

Работи се върху нормативна уредба, която да регламентира събирането на трюфели. Тя трябва да бъде готова до края на този месец. В момента тази дейност е извън всякакъв контрол и регулации, призна земеделският министър.

Прочетена 1070 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта