Два нови случая на Африканска чума по свинете в Разградско

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен откри заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия, а заместник областният управител Евгени Драганов ръководи работната му част.
На заседанието д-р Юлиян Йорданов от ОДБХ-Разград представи информация за разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в страната. През последната седмица новите случаи в страната са общо 9, от които 2 са на диви свине в Разградска област – на територията на ТП ДГС“Сеслав“-Кубрат в землищата на самуилското село Пчелина и исперихското Белинци.
Във връзка с тези случаи са издадени заповеди на Изпълнителния директор на БАБХ и на директора на Регионалната дирекция по горите-Русе. С тях се ограничава достъпът до горски територии в подзона А - 3-километровата зона около установените случаи. В момента там не се извършват никакви дърводобивни дейности – увери директорът на ДГС“Сеслав“ инж. Тони Димитров. Той съобщи, че е спазено и друго от изискванията – поставени са табели за обозначаване на подзоната. Заповедта на директора на РДГ-Русе трябва да бъде поставена и на интернет страниците и информационните табла на институциите, които имат отношение към изпълнението й.
На заседанието бе обсъдено и изпълнението на изискването общините да осигурят терени за трупни ями за умрели от заболяването животни. Все още не са го спазили общините Кубрат, Завет и Самуил, останалите четири общини са подготвили необходимите терени.
На заседанието бяха обсъдени и предстоящите промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност във връзка с регистрацията на личните стопанства./dariknews.bg

Прочетена 755 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта