Нови животни ще получат във втория засегнат от Африканската чума свинекомплекс в Русенско

Нови животни ще получат във втория засегнат от болестта Африканска чума свинекомплекс в Русенска област. Това съобщи в Русе на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия д-р Николай Ненов, който е началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните.
Той уточни, че това е индустриалната ферма в село Бръшлен, в която преди около пет месеца бяха умъртвени по хуманен начин 41 000 прасета. Населването ще е с т.нар. сентинелни животни, които ще бъдат наблюдавани, и след известен период от време - изследвани за наличие на вируса.Ако не се установят положителни проби, населването с нови животни може да продължи.
Свинекомплексът в село Голямо Враново, който също бе един от засегнатите, зареди първи в областта със сентинелни животни - още към края на ноември миналата година. Д-р Ненов поясни, че резултатите от пробите са отрицателни и вземането на още животни във фермата ще продължи.
На заседанието стана ясно също, че няма установени нови случаи на болестта в Русенска област нито при диви свине, нито в свинекомплексите, които останаха незасегнати през миналата година и продължиха да работят. Проверки ще има в лични стопанства, за да се установи дали са взети прасета за отглеждане.
Болестта Африканска чума по свинете засегна през лятото на миналата година три големи индустриални ферми в Русенска област - в селата Николово, Бръшлен и Голямо Враново. Само в тях бяха умъртвени по хуманен начин над 85 хиляди прасета.

Прочетена 1856 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта