Две нови огнища на птичи грип в Пловдивско

Две нови огнища на птичи грип установи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Пловдивско. Засегнати са две птицеферми в землищата на селата Трилистник и Пъдарско.

Във фермата в с. Трилистник се отглеждат 55 437 кокошки носачки, а в обекта в с. Пъдарско - 11 600 патици мюлари.
Издадени са заповеди на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в двете ферми.

Преди седмица в Раковски бе открит птичи грип в местна птицеферма. Патиците там бяха унищожени.

Около птицефермата в с. Трилистник е определена 3-километрова предпазна зона, която засяга самото село, землището на село Стряма и намиращото се там Държавно ловно стопанство „Чекерица“. 10-километровата наблюдавана зона обхваща селата Рогош, Скутаре, Маноле, Манолско Конаре, Ясно поле, Динк, Крислово, Калековец, Желязно и Войводиново в община Марица, град Раковски, Стряма и Шишманци, както и град Садово.
Около обекта в с. Пъдарско са определени 3-километрова зона, в която влизат още селата Главатар и Борец, а в 10-километровата наблюдавана зона обхваща населени места в община Калояново, Раковски и Брезово.

В и от зоните търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация се извършва под официален контрол; забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици; забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Прочетена 515 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта