Есенниците в Добричка област са преобладаващо в добро и много добро състояние

Състоянието на есенниците в Добричкия регион, които общо достигат 1 289 764 декара, е преобладаващо добро и много добро, съобщават от областната дирекция "Земеделие" за първото пролетно обследване на масивите. Притеснителна за земеделските стопани е недобрата влагозапасеност на почвата поради безснежната зима и малкото паднали дъждове с икономическо значение.
През новата стопанска година в Добричка област се отглеждат 1 245 404 декара с пшеница, 15 140 декара с ечемик и 29 220 декара с рапица. Областната експертна комисия е обследвала 10 на сто от площите чрез способи, съобразени с обявеното в страната извънредно положение, посочват от дирекцията.
Според експертите около 30 на сто от масивите с пшеница и ечемик са в много добро състояние, 60 на сто - в добро, а за 10 на сто се преценява, че е средно. В полета е установено наличието на кафява ръжда, а брашнеста мана има основно в 4-5-километровата зона в близост до морето. От неприятелите са установени листни въшки, като на отделни полета нападението е до 10 на сто. В масивите вече се срещат и характерните плевели - синап, великденче и други, но пръскането с хербициди не е започнало.
Полетата с рапица в голямата си част са чисти от плевели, не се наблюдава и развитието на болести от фитопатогенен характер. Всички площи с есенници са подхранени с азотни торове към момента, коментират от областната дирекция "Земеделие".

Прочетена 1646 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта