Пускат парите за зелени директни плащания преди Великден Избрана

На заседание на ДФЗ днес ще бъдат обсъдени и мерки за подкрепа на сектор „Плодове и зеленчуци“

Следващата седмица ще бъдат преведени парите за зелени директни плащания, заяви пред фермери в Пловдивско земеделският министър Десислава Танева. "Това е последният и най-голям пакет по СЕПП и парите ще бъдат наредени още в понеделник или вторник", уточни тя. 

Поетапно ще продължи и превеждането на средства по мярка 10 „Агроекология и климат“, както и по мярка 11 „Биологично земеделие“, съобщи още Танева. По мярка 11 процедурата ще е най-тежка - предвид трудностите при обновяването на електронния биорегистър.

В момента се чака разрешение от Европейската комисия за преразпределение на неусвоен финансов ресурс – за компенсаторна подкрепа към всички браншове в ситуацията на извънредно положение.

Няма риск от продоволствена криза, очаква се и свиване на потреблението, картината в световен мащаб е подобна, така че не се очаква масиран внос на плодове и зеленчуци, каза още аграрният министър. Вече има разрешение фермерските пазари у нас да заработят, има указания към производителите и към кметовете, припомни Танева.

Днес на заседание на УС на ДФЗ „Земеделие“ ще бъдат обсъдени специални мерки за подкрепа към оранжерийните производители и към сектор „Плодове и зеленчуци“ – до 30 млн. лева за нисколихвено кредитиране срещу залог от до 75% от размера на обвързаната подкрепа за следващата година. Авансово да бъдат изплатени и средствата за инвестиции в растениевъдството, а на регионално ниво да бъдат подкрепени каналите за доставка на продукция до краен потребител в магазинната мрежа, ще обмислят още на днешното заседание на УС на ДФЗ. Подкрепата да стане по подобна схема, както е към кланиците в страната, уточни Танева. Това означава местни търговци да получат държавна помощ, за да изкупуват и предлагат продукция от местни производители. Мярката първо ще се приложи към оранжерийни домати и краставици.

Прочетена 18959 пъти Последно променена в Вторник, 07 Април 2020 15:17
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта