Тютюнопроизводителите искат до 10% от продукцията си да продават без акциз

Законова поправка, която да позволи на тютюнопроизводителите да продават сами без акциз до 10 на сто от продукцията си като нарязан преработен тютюн обмислят да предложат протестиращи. Това заяви вчера, 20 януари, кметът на Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов. Акцизната ставка върху всеки килограм обработен тютюн у нас сега е 152 лв.

"Има прекалено много изисквания, които тютюнопроизводителите няма да могат да покрият, а и няма аналог на тази идея никъде", призна все пак той. Производителите са започнали да проучват и пазара в Гърция като възможност за реализация на продукцията им.

Вчера няколко хиляди тютюнопроизводители от Гоцеделчевския регион отново излязоха на протест заради забавената кампания и ниските изкупни цени. В топлото време тютюнът, който не е продаден, ще се развали до 10-15 дни.

"Производителите съхраняват тютюна в холовете, обръщат го, проветряват го, но той се разваля и загубите ще са огромни", обясни Мименов. С протестиращите вчера бяха и 400 деца от Вълкосел. Те не ходят на училище, макар родителите да са информирани, че ще загубят детските надбавки, допълни кметът на Сатовча. В момента тютюнът се изкупува на цени от 4.50 до 5.50 лв., а производителите настояват за суми между 6 и 7 лв.

По данни на производители през тази година в съседните страни са произведени свръхколичества ориенталски тютюн и цената е паднала. Според Арбен Мименов сериозен проблем е, че у нас се продават отделни малки количества тютюн. "Трябва да се обединим и да действаме общо", категоричен е кметът на Сатовча.

Прочетена 1944 пъти Последно променена в Вторник, 21 Януари 2014 11:08
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта