Долина на дарителите от кампанията "SOS Българска роза" откриват в с. Буново

Долина на дарителите от кампанията „SOS Българска роза“ ще бъде създадена в средногорското село Буново, община Мирково. Това съобщават инициаторите на кампанията - сдружение "Българска розова долина". Събитието ще бъде на 30 октомври, събота, от 15,00 часа до розоварна "Средногорска роза" на ул. "Розара" №1.

Годината е поредната тежка за розопроизводителите в България, но е и пример как ние, обикновените хора, можем да застанем рамо до рамо и да покажем, че когато сме заедно, всичко е възможно! - пишат в обръщението си инициаторите.

Именно в тези трудни времена, хора с големи сърца не останаха безразлични и даряват средства за спасяване на вековния символ на България – нашата маслодайна роза, в кампанията „SOS Българска роза“.

Като символ на тяхното дело и в памет на тежката криза в розопроизводството, с която заедно се справяме, сдружение „Българска розова долина“ открива #ДолинатаНаДарителите на кампанията #SOSБългарскаРоза. Първи тук своята роза ще засади г-н Владимир Стоянов – розопроизводител от с. Буново и инициатор на кампанията. В деня на откриването първокласни стръкове от маслодайната Роза Дамасцена ще засадят и момичетата от „Сдружение на Жените мотористи ЕМПауърд България“.

Припомняме, че кампанията „SOS Българска роза“ започна в края на август и още в началото срещна силна подкрепа. Тя продължава и до момента, сподели за „Гласът на земеделеца“ Миряна Георгиева от Сдружение "Българска розова долина“. До момента са събрани около 60 хиляди лева, така че въпреки трудните времена, инициаторите се доближават до крайната цел - 190 хиляди лева са необходими за подкрепа на розопроизводителите, пострадали от сътресенията на пазара в последните години, а сега - и от ковид-кризата. Повечето средства са постъпили по обявената банкова сметка - BG37 UNCR 7000 15244 78370. Към тях отскоро се прибавя и финансова подкрепа чрез DMS ROZA на кратък номер 17 777.

Миряна Георгиева с благодарност допълва, че всички общини в Средногорето дават своя принос за добрата кауза - Чавдар, Антон, Челопеч, Стрелча, Пирдоп, Златица, Мирково, както и кметствата на селата Розино и Клисура. Очаква се с дарения да се включат и фирми, повечето - също от Средногорския район. Други предприятия пък са изявили желание да купят за коледни подаръци от продуктите, продавани с цел привличане на допълнителни средства за кампанията.

Скоро от сдружението ще обявят и имейл, чрез който розопроизводители могат да кандидатстват за получаване на помощ.

Кампанията „SOS Българска роза” има за цел да събере 190 000 лева до края на 2021 г., с които да бъде компенсирана отрицателната разлика между изкупната цена на маслодайната роза и разходите, които малките семейни бизнеси имат, за да я произведат.

Стоимена Александрова

Прочетена 17495 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.