15 млн. евро глоба за българското земеделие

Нова глоба от над 15 млн. евро, отнесе българското земеделие от Брюксел заради неправомерно раздадени субсидии за земя за 2009 г. Парите бяха платени от кабинета “Борисов”, но по карта на нивите, изработена от предишното правителство на Станишев. Причина за глобата са грешки в картата, заради които неправомерно са субсидирани парцели. При тройната коалиция картата не бе актуализирана, въпреки, че имахме поет ангажимент към Брюксел.
 
Глобата става ясна от писмо на зам. генералния директор на Генерална дирекция “Земеделие” Рудолф Мьогеле, препратено на 17 април т.г. от посланика ни в ЕС Димитър Цанчев до българските власти и получено у нас на 26 април т.г.
 
“ГД АГРИ запазва своята позиция, че за 2009 г. прилагането на плащането на площ в България не са били в съответствие с европейските правила. В тази връзка тя предлага от финансирането от общността да бъде изключена сума в размер на 15 351 036,93 евро”, пише в писмото. Документът е изпратен до земеделския министър Иван Станков и неговите заместници, до шефа на фонд “Земеделие” Румен Порожанов и до кабинета на министъра по еврофондовете Илияна Цанова. В писмото се посочва още, че ако българските власти решат да обжалват глобата, те трябва да уведомят помирителния орган на ЕК до 30 дни след неговото получаване.
 
От Министерството на земеделието заявиха, че ще обжалват санкцията и че вече е сформирана работна група между експерти на фонд “Земеделие” и ведомството. По тяхно мнение санкцията трябва да е поне двойно по-ниска и доказателства за това ще бъдат събрани до 3 юни.
 
Глобата би трябвало да се удържи от субсидиите за 2013 г., които ще се изплащат след януари 2014 г.
Прочетена 2414 пъти
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    жан виденов Петък, 17 Май 2013 20:40

    За изпроводяк гадните комунги направиха измамата 2009, сега земеделците да плащаме.......ПРАВЕТЕ СИ ИЗВОДИТЕ КОЛЕГИ

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта