Тръгват помощи за производители на плодове и зеленчуци, засегнати от руското ембарго

От планираната общо 125 млн. евро помощи за засегнатите от руското ембарго на храни, ще могат да се възползват и българските фермери. Ще се дават средства на производителите на домати, моркови, пипер, краставици, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, десертно грозде, меки плодове, киви, портокали, клементини и мандарини.

Новата схема предвижда в 12 от страните членки да се подпомагат конкретни количества продукти. На останалите 16 държави членки, сред които попада и България, Европейската комисия предоставя възможност да приложат предвидените мерки за количества до 3000 тона, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Ведомството ще финансира мярка "изтегляне на продуктите от пазара за безплатно разпространение”, при която ще плаща на производителите стока, която ще бъде дарявана на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или затвори. В исканията за прилагане на мярката се посочват вида и количествата на изтегляните от пазара продукти, идентификация и размер на площите, на които са произведени. Описват се също мястото и датата, на които ще бъде извършено претеглянето. Важно тази дата да бъде до 31 декември 2014 г. В документите се записват и организациите, на които ще бъде предоставена продукцията. Отпада предвиждана на по-ранен етап възможността продукцията да се използва като храна за животни.

За улеснение на производителите, даряващи големи количества продукция, Българската хранителна банка (БХБ) има възможност да приема бързо развалящи се продукти. По предварителна заявка БХБ може да осигури бране, пакетиране и транспортиране на дарената продукция.

Техническият инспекторат на ДФ "Земеделие" ще извършва проверки на място на записаните в документите дати. При проверките ще бъдат спазвани изискванията от приключилата първа извънредна схема за подпомагане на производителите, засегнати от руското ембарго. В срок от 5 работни дни след прилагането на новата мярка земеделските производители ще могат да подават заявки за плащане. Субсидиите и по новата схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 г.

Прочетена 1342 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта