Има много неприбрана реколта заради лошите метеорологични условия през годината

Има доста неприбрана реколта най-вече от царевица, но и от слънчоглед, заради многобройните неблагоприятни природни явления тази година. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Ангел Вукодинов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той уточни, че между 25 и 35% от реколтата не е прибрана. Тъй като след прибирането на тези култури се засява пшеница, съответно близо една трета от планираната пшеница не е засята, обясни Вукодинов.
Той посочи, че въпреки сравнително добрата реколта от пшеница, слънчоглед и царевица, изкупните цени са ниски. На места това означава, че те се продават на цени близко до себестойността, а хората, които са имали нещастието да преживеят природни катаклизми, най-вероятно са и на загуба, допълни Вукодинов.
„Така ще бъде нарушен балансът, който е необходим и за изхранване, и за възвращаемост на нашите средства, и за традиционния експорт, който прави България. На този етап твърдо можем да кажем, че догодина няма да има толкова пшеница, колкото е имало в последните години“, каза още той.
Според Ангел Вукодинов много важни решения за зърнопроизводството предстоят в следващите месеци: както по Програмата за директните плащания, така и по Програмата за развитие на селските региони. Очаква се да бъдат взети такива решения, които да окажат балансиращо развитие на българското земеделие. Средствата трябва да се насочат към реалната икономика, за да бъдат създадени и нови работни места, обясни още Вукодинов.

Прочетена 2546 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта