Спешна среща между министъра на земеделието и Българския ветеринарен съюз

Без профилактика, която гарантира здравето на животните като част от хранителната верига, са оставени от два месеца всички земеделски стопанства у нас. За проблемът алармира Ръководството на Българския ветеринарен съюз, което поиска спешна среща с министъра на земеделието и храните. Липсата на нормативни документи, които да гарантират ефективно функциониране на приетия през януари т.г. нов Закон за ветеринарно-медицинска дейност, е причината за тоталния хаос в тази област. Законът отмени ежегодно сключвания Годишен рамков договор между Българския ветеринарен съюз и Министерството на земеделието и храните, който възлагаше на частно – практикуващите лекари профилактиката, а на държавните – контролът върху нея. След като администрацията и ветеринарните лекари не се разбраха за тарифата и ценоразписа на медицинските услуги, необходими на земеделските стопани, Агенцията по безопасност на храните, в противоречие с европейските правила, възложи на държавните ветеринарни лекари само маркирането на животните и разрешителните за придвижването им. Средства, с които да се покриват разходите на ветеринарните лекари за консумативи за извършваните от тях специализирани услуги според предлаганата проекто – тарифа, не са предвидени. Без промяна в тарифата е невъзможна профилактиката, ваксинациите и изследванията за обществено значими заболявания като туберкулоза, антракс , шап, чума по свинете и др. Това изправя страната пред угроза от поява на остри заразни заболявания сред животните. Не е гарантирана безопастността на продуктите от животински произход, заявиха ветеринарните лекари. Пред провал е изпълнението на Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и лечение на болестите по животните.

Отдавна тлеещият конфликт, очакваме да се разреши или да прерастне в протестни действия. Това ще се разбере на насрочената за четвъртък – 13 юни, в 12 часа среща между Министъра на земеделието и храните и ръководството на Българския ветеринарен съюз.

От участниците в срещата , ще научите:

Как земеделското министерство ще гарантира безопасността на животинската продукция?

Ще протестират ли частните ветеринарни лекари?

Организациите на животновъдите ще подкрепят ли протеста на ветернарните лекари?

Има ли опасност от поява на зоонози (заболявания, които се прехвърлят от животните на хората) и епидемии по животните?

Чия е отговорността за хаоса от неработещия закон - на МЗХ или на овластената от него Българска Агенция по безопасност на храните?

Прочетена 2468 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта