Пчеларите у нас отчитат рекордна смъртност на пчелите

Пчеларите у нас отчитат рекордна смъртност при пчелите. В някои райони на България, смъртността е достигнала до 80%. Като цяло в страната е отчетено средно ниво от 60%.Пчеларите трябва да отделят около 20 000 лв. за възстановяване на 100 загинали пчелни семейства.

За момента не е ясно какво точно влияе на смъртността на пчелите. Някои пчелари посочват, че това може да се дължи на продължителният студ, но такива зими е имало и друг път, а смъртността никога не е била толкова висока.

От друга страна е много по-вероятно това да се дължи да ползването на вредни неоникотиноиди. Пчеларите обясняват, че този инсектицид е вреден, както за всички видове насекоми, така и за животни и хора.

За да се докаже вредата от инсектицида, всеки пчелар в страната трябва да изпрати проба, която струва 400 лв. Много от пчеларите, обаче, не могат да си го позволят, така че за момента всичко остава само предположение.

Само една проба беше доказана като смъртоносна за пчелите, в следствие на третиране с неоникотиноиди. „Зелените”, пчеларите в страната и „Грийнпийс” продължават да се борят за забрана използването на неоникотиноидите, за да се намали смъртността на пчелите.

етикети:
Прочетена 2739 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта