Пчеларите стягат протест срещу позицията на България за неоникотиноидите

Българските пчелари се готвят за нови протести срещу продължаващата търпимост към използването на опасните неоникотиноидни пестициди. С голямо напрежение пчеларите очакваха каква ще бъде официалната позиция на нашата страна по време на обсъжданията на Съвета на министрите на земеделието в ЕС на 12 и 13 декември в Брюксел за евентуалната пълна забрана за използване на трите смъртоносни за пчелите пестицида.
 
Решението на министър Порожанов е било българската страна да не участва в гласувания по темата, докато не излязат резултатите от доклада за вредите и ползите от тези пестициди, подготвян от депутати в Европейския парламент.Очаква се докладът да бъде готов в периода февруари – март 2018 г.
 
Земеделските министри в ЕС не са единни в отношението си към спорните химикали и впечатлението е, че сега нещата са „на кантар“ в Европейската комисия. Очакваното тази седмица гласуване по темата в Брюксел не се е провело.
Досега пчеларите са силно неудовлетворени от развитието по проблема. Причината е, че България е една от малкото страни, които са си издействали дерогация – изключение от общата забрана, което допуска контролирана и ограничена употреба на неоникотиноидите.
 
България, Румъния, Латвия, Великобритания и Финландия са петте страни в ЕС, които прилагат дерогация за три от неоникотиноидните пестицида.
 
„При дерогацията директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) издава заповеди за използването на тези пестициди. Ние искаме категорично и напълно те да бъдат забранени. Само тогава България няма да има възможност да иска дерогация. Затова чакаме развръзката окончателно. Досега сме излизали няколко пъти на протести и има ефект. Поначало пчеларите сме миролюбиви хора, но ето – тези обстоятелства налагат да излизаме на улицата“, каза председателят наОбединения български пчеларски съюз инж.Михаил Михайлов.
 
 
 

  

Прочетена 11092 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта