Има ли опасност от отровен мед в кошери, намиращи се в близост до растението беладона (лудо биле)?

Димитър Калчев (пчеларстващ в район до Варна) изразява опасения от попадане на отрова в меда на кошери, които се намират в съседство с площ, заета от растението беладона (лудо биле), и пита основателни ли са те .
Древногръцкият писател и пълководец Ксенофонт Атински описва епизод от отстъпването на гръцките воини от Мала Азия, когато хапналите пчелен мед в Колхида,се разболяват (губят съзнание, повръщат, получават разстройство, не могат да се държат на краката си; а тези, които изяждат много мед, изглеждат като луди, сред които няколко души приличат като пред смъртта,  но никой не умира.)
През 1878 г.се намира отровен мед в долината на Батуми. Отровните свойства на меда се приписват на голямото количество рододендрон по тези места, в нектара на който намират глюкозаид андромедотоксин.
М.Горки в разказа “Раждането на човека“ пише за пиян мед(пчелите го събират от цветята на лавъра и азалията.)
Има и други примери, целящи да докажат, че заедно с нектара от отровните растения пчелите пренасят отровните вещества и в меда.Установено е, че медът от цветовете на азалията, аконита, андромедата притежава отровни свойства.При това самите пчели се хранят с този мед без опасност за тях.
В литературата се споменават и случаи, когато мед от нектар на отровни растения като блян, напръстник, закум, бучиниш и др. се оказва безвреден за хората.
След аварията в атомната централа на Чернобил настъпи мащабно замърсвване на растителността, но се появиха съобщения, според които единствено в пчелния мед изследванията не показват отложени отрови, което се обяснява с чудодейната способност на пчелите да абсорбират отровата, без да попада в меда.
Очевидно тази страна от връзката на растенията с получените пчелни продукти се нуждае от конкретни наблюдения и научни изследвания.
Беладоната е силно токсично растение, съдържащо алкалоида атропин. Съобщава се за отровени деца, консумирали само три плода от това растение. Твърди се, че едно добре сдъвкано листо от това растение може да бъде смъртоносно за възрастен човек. Цветовете му са камбановидни в убит нюанс на лилаво. Установено е в цялата страна.Растението е лечебно и силно отровно. Отрова се съдържа в листата, цветовете, плодовете и корените. Три –пет плодчета за дете и петнадесет за възрастен могат да бъдат смъртоносни.
Не се попадна на описани случаи за получен отровен мед в нашата страна. Не се откриха и източници за събран нектар от растението беладона.
Дресирането на пчелите за отклоняването им от цветовете на това растение е трудно постижимо, защото то цъфти от втората половина на юли до септември, когато е преминал активния цъфтеж на медоносните растения.
При близост на пчелите до голяма полощ с белодона е целесъобразно лабораторното изследване на нектара от това растение, защото само то ще даде научен отговор на поставения от читателя въпрос, а и този резултат от изследването би имал приносен характер за пчеларската теория и практика.

етикети:
Прочетена 5289 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта