Зимни (спасителни) подхранвания

В пчеларските практики се прилагат подбудителни, лечебни, дресировъчни подхранвания и такива с белтъчно-витаминни продукти и подхранвания за попълване на хранителните запаси. Към последните спадат и зимните (спасителни) подхранвания по необходимост.

Тази практика е нежелателна. Използва се само в изключителни случаи, когато хранителните запаси по някаква причина не са попълнени навреме или е настъпила продължителна топла есен. Тя предезвиква отглеждане на пило в пчелните семейства до началото на ноември (особено в южните и полупланинските райони), което е съпроводено с намаляване на запасите от мед и цветен прашец.
Характерно за тези подхранвания е, че те се извършват при ниски температури, когато пчелите са на кълбо. Всяко подхранване през периода на зимния покой е вредно за пчелите, тъй като предизвиква безпокойството им. Нерядко в семействата, подхранвани през зимата към края й не остават и половината пчели, в сравнение с количеството им през ранната есен.
Загиването на пчелните семейства от глад най-често се наблюдава през втората половина на зимата, когато в гнездото се е появило първото пило. За да се избегнат тези нежелателни загуби могат да се използватследните начини за зимни (спасителни) подхранвания, които се повтарят през 15 дни.
С ПОЛУТВЪРДА ЗАХАРНО-БЕЛТЪЧНА ХРАНА
Тя се приготвя по следната рецепта: на 8 кг пудра захар, предварително смесена със сухо мляко НИДО опаковка по 400 г (по 20 г за всяко пчелно семействоот сухото мляко), се добавят 1,9 кг пчелен мед (предварително разтопен на водна баня до 42 градуса Целзий) от здрави пчелни семейства и 100 мл чиста питейна вода. Добре се смесват всички съставки, докато добият вид на тесто. След 24 часа се опаковат в полиетиленови пликове или марлени торбички по 500 г. След това се разточват и полагат върху плодниковите (корпусните) рамки над кълбото под възглавницата (покривната табла). Накрая с широко тиксо се облепва връзката между възглавницата и плодника. Желателно е готовите торбички да престоят преди поставянето им в затоплената стая и да бъдат продупчени на много места, за да могат пчелите да поемат лесно кърмовата маса.
С ПИТА, ПЪЛНА С ПЧЕЛЕН МЕД
За целта се използва рамка с пита, изцяло изградена и пълна с качествен мед (от здрави семейства), от резервите, съхранявани от главните пчелни паши. Вечерта преди деня на влагането им питите се оставят в топло помещение. Поставянето им в гнездото става по следния ред – сваля се капака на кошера, вдига се възглавницата (покривната дъска), издърпва се преградната дъска, поставя се питата с мед до края на кълбото, обратно се прилепва преградната дъска до последната пита, затваря се кошера по обратния ред.Всички тези практики се извършват бързо и плавно, за да не се безпокоят пчелите. Накрая се облепва връзката между възглавницата и плодника с широко тиксо.
С ПИТА ПЪЛНА СЪС ЗАХАРЕН СИРОП
Извършват се следнитепрактики: избира се една рамка с изгладена празна светлокафява плодникова (корпусна) пита; в 2 л кипнара чиста питейна вода се изсипват 4 кг кристална бяла захар и се разбъркват добре до пълно разтваряне; полученият разтворсе охлажда до 35-40 градуса и се излива в чайник; изградената празна пита се поставя легнала в широка тава; от чайника на тънка струйка се излива в празните килийки от готовия захарен сироп, като се започва от спедата и се движим към периферията на питата; питата се обръща обратно и се пълнят и килийките от задната страна; След това питата се поставя в гнездото по реда описан в т.2.
С ПЧЕЛЕН МЕД, ОБВИТ С ГЪСТА МАРЛЯ
1 кг пчелен мед (от здрави семейства) се обвива в гъста марля и се полага върху рамките над кълбото, по реда описан в т.1.
След приключване на зимния период – края на февруари (за Южна България) и средата на март (за Северна България) се пристъпва към подхранване на пчелните семейства 2 пъти седмично със захарен сироп (1:1) по 1 хранилка, обогатен със сухо мляко НИДО или други белтъчни хранителни продукти.

Д-р Наско Кирилов двм

Прочетена 15931 пъти
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта