С интегрирана борба да ограничим вароатозата

Комбиниране на подходи през различни периоди.

Интегрираната борба срещу вредителите (Integrated Pest Management) е широко разпространен подход в земеделието и животновъдството, който има за цел минимално използване на химически препарати. Не са открити методи и средства, които напълно да унищожават вредителите. Вместо това се поставя целта броят на вредителите да се поддържа под ниво, при което те не нанасят значителна вреда. Това се постига чрез комбиниране на  подходи през различни периоди на годината. Едни или други методи се използват в зависимост от броя на вредителите. Интегрираната борба срещу вредителите се прилага срещу много болести при пчелите, включително и срещу вароатозата. Преимуществата на този подход са:
1.    Прилагането на подхода през цялата година не позволява броя на акарите в пчелното семейство да достигне нивото на стопанска вреда, което е 2 броя естествено отпаднали акари за денонощие.
2.    Използваните методи намаляват необходимостта от химически препарати - акарициди.
3.    Използваните стратегии могат лесно да се променят в зависимост от нивото на опаразитяване.
Интегрираната борба срещу вароатозата е подход, който включва механични, биологични и химически средства, като последните се използват ограничено. Използват се различни техники с минимално отрицателно въздействие върху хората, пчелите, пчелните продукти и околната среда, като основната цел е да се съкрати продължителността на живота на акара. Няма една и съща програма за интегрирана борба срещу вароатозата, която да е подходяща при всички обстоятелства. Това е така, защото има значителни различия в нивата на опаразитяване, в степента на инвазия на акара, климата и пчеларските практики. Примерните програми за интегрирана борба срещу вароатозата предложени от изследователските лаборатории по пчеларство в Западна Европа и САЩ включват използването на мрежесто дъно през цялата година, отстраняване на търтеевото пило през активния сезон, използване на рамка в изолатор, където се поставя майката за 9 дни. Акарите се съсредоточават в тази рамка. Отстранява се в корпус, където събраните рамки се третират.
Ефективното използване на мрежестото дъно и редовното премахване на търтеевото пило води до 50% намаляване на популацията на акара
Изкуственото роене и използването на рамка капан повишават общата ефикасност на 90%  Това ни дава възможност да разчитаме по-малко на химическите препарати.
По правило, когато опаразитяването е сериозно са необходими повече наблюдения и приложения на химически средства.
За много пчелари синтетичните акарициди са основно средство в борбата с вароатозата. Синтетичните химически препарати на основата на активни вещества флувалинат, флуметрин и кумафос имат редица отрицателни особености, които се задълбочават с времето – активното им вещество не са разлага, натрупва се във восъка и прополиса, увеличава се резистентността на акара спрямо препарата, натрупаните активни вещества във восъка преминават в меда от восъчните основи (факт установен от нашия сънародник Стефан Богданов и колектив от Швейцарския изследователски център по пчеларство). Изследователски центрове по пчеларство в Западна Европа и САЩ не препоръчват използването на синтетични препарати на основата на активни вещества флувалинат, флуметрин и кумафос, поради споменатите факти.
Стратегията на третиране зависи от броя на естествено падналите акари
Едно конкретно предложение от гореспоменатия център за третиране е следното: Ако през май броят на отпадналите акари за деня е по-голям от 2, се предприема третиране с мравчена киселина след пролетния медосбор, ако в края на юли броя на отпадналите акари за деня е повече от 10, то се предприемат две третирания с мравчена киселина, ако броят на отпадналите акари за деня през целия сезон е по-голям от 30, то се предприема незабавно третиране.
- Многогодишният ни практически опит в борбата с вароатозата показва, че използването на мравчена киселина, тимол и оксалова киселина през лятото и есента намалява значително нивото на опаразитяване.
- Основните стратегии в борбата срещу вароатозата се свеждат до: определяне нивото на опаразитяване, използване на комбинация от механични, биологични и химически методи, което води до максимален ефект в борбата, етеричните масла и органичните киселини да се използват внимателно, борбата да се води координирано със съседите. Борбата срещу вароатозата е колективно дело.

Юлиян Станчев, Плевен

Прочетена 7188 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта