В Тайланд пазят оризищата от набези на слоновете с пчели

Жителите на северната част на Тайланд в продължение на много години се опитвали да опазят посевите си с ориз от набезите на диви слонове, включително с помощта на огради с електрически ток, осигурени от министерство на националните паркове, дивата природа и растителната защита на страната, но с променлив успех. Тогава местните администратори прочели в интернет, че в Кения техните колеги използват за целта … пчели.

Първият експеримент с летящите пазачи бил проведен в природния парк Фу Луан и резултатите били със 74% по-добри в сравнение с използването на електрическите огради, съобщава вестник „Бангкок Поуст”. Освен това тайландските чиновници изтъкват, че по този начин се решава и проблемът със запазването на живота и здравето на самите слонове, смятани за символи на страната и на кралската власт.

При самия експеримент по края на оризовите полета били окачени 25 кошера, във всеки от които имало по 20 хил. пчели. Ако въжетата, на които са окачени, се опънат, кошерите се отварят, пчелите излитат и се нахвърлят върху „нарушителите”, обръщайки слоновете в бягство.

За фермерите има и бонус – достатъчно количество мед, който най-малко им компенсира разходите за закупуване на кошерите, които не са евтини – около 3 500 бата (100 долара) за брой. От 25 кошера в Тайланд вадят около 300 килограма мед.

А служителите на министерството вече планират прилагането на опитите и в 5 провинции в източната част на страната, където обитават около 300 диви слона.

Прочетена 7951 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта