Еликсир, произвеждан в кошери-тръби

Преди 45 години живях една година в тази страна и споделям моите впечатления за пчеларството там

Искрен Азманов 
Баща ми беше личен лекар на семейството на Принцеса Иджигайо. Ако при някога комунистическият бунт на Менгисто Хайле Мариам нея не я бяха позорно убили, днес тя щеше да е Императрица на Етиопия, наследница на древната Савската Царица.Привърших мемоарна книга за баща ми в Етиопия, който беше лекар и беше на работа в Адис Абеба 5 години. И в нея описвам неговите дела в тази уникална страна. Това беше по времето на император Хайле Селасие, а 1973 беше там моята година. Имах огромен шанс да обходя цялата страна с преводач и бях винаги с фотоапарат. Ръкописът сега е в издателство, но се оказа, че съм пропуснал да включа Етиопската пчеларска традиция.
Те имат „пчелно дърво“, по което се завързват особени пчелни домове на пчели, както са на фотографиите. Дълги 2 метра, стегнати като дънери, оформени като черга от тръстикови изсушени стъбла сглобени с тънки пръчки от бамбук. И тази като черга се завива във формата на дънер. Но вътре се нареждат 30 – 40 кокосови орехи, специално обработени, предварително изсушени и остъргани от ядката и изварени, за да няма загниване. В тях вътре домуват пчелите и оттук се изземва пчелният мед и питата е тук.  Понеже в Етиопия царство на пчелите е самата джунгла и тук пчелите витаят из цветовете на древни дървета, храсти, дълги лиани и цветя... И още, още много и друго цветово богатство. Този кошер има дървен капак, който предпазва тази сглобка от дъжд и вятър, като същевременно тук е входът на пчелите. Подходящите места за окачване на кошерите са дървета, по които можете да се качите. Така и пчеларите придобиват своя мед - те свалят кошерите с въжета, изчистват питите с меда отвътре и после ги смачкват, за да отделят меда. Цялата операция е трудна, съпроводена от множество ужилвания от пчели и само най-опитните и смели етиопци се занимават с пчеларство. Съвременните разборни кошери бавно си пробиват път в тази страна. Както навсякъде по света и тук хората много ценят пчелния мед.
Етиопското пчеларство го няма никъде другаде
По времето на императора Хайле Селасие Етиопия беше феодална държава. Но най-уникалното мога да обобщя така - в Империята на Абисинците витаеше уникална хуманна демокрация, каквато аз и досега не можах никъде да видя, а съм кръстосал цяла Европа, Америка от Ню-Йорк до Лос Анжелес, Сакраменто и Фресно, родното място на Уйлям Сароян с когото се бях запознал през 1979 година в Банско, където той беше гост, като член на голяма писателска група.  Във Фресно (САЩ) има същото пчеларство, каквото е и тук у нас в България.  
Етиопското пчеларство е уникално, с древност на занаята пчеларски от хилядолетия назад. Събирането на меда се извършва в специални съдове направени от злато или сребро и това е елексир за негово Величество Императора. По същият начин се отнасят и към църковните обряди - опияняват се от благото на меда, по храмове и манастири.

Прочетена 14340 пъти Последно променена в Понеделник, 21 Май 2018 12:18
Оценете
(1 глас)

3 Responses Found

 • Връзка на коментара
  Ivo Понеделник, 26 Ноември 2018 14:58

  Номера с тръбните пчелни домове датира още от древните племена. Те са плели такива тръби от палмови листа и лияни след което са ги окачвали на дървета намиращи се близо до река.

 • Връзка на коментара
  p4elar Понеделник, 18 Юни 2018 09:11

  Това няма нищо общо с материала!!!!!

 • Връзка на коментара
  пчелар Вторник, 29 Май 2018 11:41

  На каква цена се изкупува българския еликсир, мед ?Които се използва като подобрител за вносни медове.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта