Няма ограничения за отстояния за постоянен пчелин извън регулация

ВЪПРОС: Обработвах необезпокоявано имота си, докато през 2014 г. общината продаде на частно лице съседен на моя имот. Този имот беше превърнат в пчелин. Пчелите са много агресивни и постоянно ни жилят. Обърнахме се към общината, но ни уведомиха, че пчелинът не се намира в населено място и няма ограничения за отстояния. Пчелинът е на границата с път от републиканската пътна мрежа, на по-мaлко от 100 м., на 15 м. от ж.п. линия и под далекопровод с високо напрежение. Запознахме с нашия случай дори и депутат за промяна в закона, но от никъде не получихме помощ.
Как да се защитим от пчелите?

ОТГОВОР: Читателят не уточнява какъв е статута на пчелина – постоянен или временен. Ако пчелинът е постоянен и се намира извън регулация, Законът не предвижда ограничения за отстояния. При временните пчелини, както сам читателят се е информирал, има ограничение за отстояние от републиканската пътна мрежа и ако тези отстояния са нарушени общината трябва да отнеме разрешителното за разполагане на пчелина на тази територия. За целта читателят трябва да уведоми общината, че е налице нарушение на чл.16 от Закона за пчеларството. Ако общината откаже да отнеме разрешителното, изрично или мълчаливо, читателят може да обжалва този отказ пред съответния административен съд.
Ако пчелинът отговаря на изискванията на закона читателят трябва да потърси други начини за решаване на проблема. Така например, той може да се обърне към Националния браншови пчеларски съюз или негов местен орган, ако има такъв и да помоли за съдействие и експертно становище за решаване на проблема. В практиката има случаи, в които се е извършвала коситба на определен периметър (3 м. или повече) около пчелина за отблъскване на пчелите от съседен имот. Разбира се, специалистите могат да дадат и други препоръки, защото такива случаи не са единични.

Прочетена 9330 пъти
Оценете
(1 глас)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    зп Сряда, 14 Март 2018 14:52

    Относно закона за подвижното пчеларство.
    Реших да практикувам подвижно пчеларство- ЗАКОННО!!!
    След като се обадих в БАБХ за пътен лист, ми беше обяснено подробно, че за да изляза на определени места- рапица, акация, липа, а от там на слънчоглед в няколко населени места, заради разликата във времето на цъфтене, ми беше обяснено, че за целта трябва да открия временни животновъдни обекти. За да открия временните животновъдни обекти е необходимо да открия собствениците, НЕ АРЕНДАТОРИТЕ, на земя в определените блокове. Да сключа нотариално заверен договор със всеки един собственик, където ще ми бъдат платформите и за всяко едно преместване на пчелите ще трябва нов такъв договор. Собствениците на земите трябва да си извадят актуална скица и да посочат наем за определеното време, да речем 20 дни, докато цъфти определената култура. Та питам, това нормално ли е? Според мен по този начин поставени правилата е невъзможно ЗАКОННО да излезеш на подвижно пчеларство. Не е ли редно да се извади пътен лист до определената местност, където ще бъдат настанени платформите за определен период от време и с това да приключи ходенето по мъките.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта