Спестено време на пчеларя

Чудиш и се маеш, откъде да хванеш края - как да намерим майката в роя пчели?

Можем да използваме вродения инстинкт за оцеляване при роенето

Иван Хаджикарапенчев
Все още не мога да се нарека стар пчелар, знам че много неща не знам, но каквото съм открил не искам да го пазя само за себе си, а искам да го споделя с вас. По старите и опитни пчелари знаят, че цял живот да учат пак има какво ново да научат за безкрайното море наречено пчеларство. За тях имено и пиша тъй като знам, че станеш опитен пчелар трябва цял живот да търсиш и учиш, а вестника пчеларски е един светилник, които разпростира лъчите на познанието по цялата Българска земя. За съжаление обстоятелствата ми не са ме дарили с време, за да се занимавам само с това което обичам, което обуславя броя на кошерите ми в пчелина да вариара до десетина. За тях отделям само част от съботите и неделите си . Опитът, който искам да споделя с Вас ще зарадва най-вече пчеларите с много кошери, като им спести време за работа по време на роене.
СПЕСТЕНОТО ВРЕМЕ НА ПЧЕЛАРЯ

са повече отводки, мед, прашец, клей, пчелно млечице. Все добри неща за хората и екологията на планетата. Накратко - като млад и неопитен пчелар трудно намирах майката при делене на кошерите си. Веднъж аз и моят опитен настойник не успяхме след двучасово търсене в трите части на Дадан-Блатов кошер да я намерим. Замислих се и бог ми прати прояснение как да деля кошер без да губя време за намиране на майката. До прозрението си стигнах, като комбинирах логика от съвместния живота на пчелите и мечките в годините назад. Помогна ми снимка на пчелин, помлян от дива мечка заради меда. В годините назад мечките са разбивали с лапа хралупите на пчелите, за да докопат с лапа парче от питите им с мед. В процеса на разбиване те многократно са нанасяли удари по тесния отвор на хралупата докато тя стане по широка и те могат да бръкната с лапа и да докопат меда. Съобразих, че при тези удари логично е майката веднага да се ориентира в другата част на дънера в хралупата, противоположен на отвора. Използвах логиката на този вроден инстинкт за оцеляване при роенето на кошера и накратко го споделям с вас.
Преди отварянето на кошера, почуквам няколко пъти силно от лявата страна на кошера (моя стил е да стоя отляво на кошера при отварянето му поради факта, че на пчелина ми духа през повечето време постоянен вятър и аз оставам от страната на кошера, която при обдухването ми не вкарва моята миризма в кошера, а я ориентира в обратна посока). След като смъкна магазините, слагам платно/чаршаф, като закривам всички пилови пити и оставям крайните две отляво открити . Отново почуквам няколко пъти от лявата страна на кошера и изчаквам около минута. След всичките тези мои действия вече съм сигурен, че майката се намира ако не в последната дясна пита, то най-много в предпоследната дясна пита. Отделям от лявата страна необходимия ми брой пити за новото семейство и ги поставям в новия кошер, който съм оставил непосредствено до стария. После слагам нови пити във втория кошер, според нуждите и премествам стария кошер заедно с старата майка на друго място, а новия поставям на мясттото на стария. Така в отводката остават и стари пчели излезли на полет, които са твърде важни за опазването и изхранването на новата отводка . Тук искам да кажа, че старият кошер трябва да се премести на далечно място най-малко през един или два кошера, за да може отводката да не чува вълновото жужене на старата майка, което би довело на младата отводка да не приема нова майка (от горчив опит след десетки отхвърлени майки при поставяне на двата кошери един до друг се съобразих, че отводката не приема нова майка, придадена на четвъртия час след деленето, когато чува жуженето на старата маика.
ЕТО ТОВА Е МОЯТ СКРОМЕН ОПИТ В ОБЛАСТТА НА ДЕЛЕНЕТО НА КОШЕРИ

който би ви спестил много ненужно време да търсите майката, което време искрено се надявам да се материализира в повече отводки, пчели и пчелни продукти. След като направи отводките и на мястото на кошера със старата майка оставям отводката, а старата майка с кошера измести на определено разтояние, то той почва да лавира с растоянието между двата кошера докато летящите пчели – налитащи и за двата кошера станат горе-долу еднакъв брой (или според пчеларя в определена пропорция).
Желая на всички пчелари успехи и всичко добро и да помнят, че не пчелите са роби на истинския пчелар, а пчеларят е роб на пчелите и това го прави щастлив!

Прочетена 4558 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта