Там ценят меда

На площада в Тузла с Шефик Чевич, председател на пчеларско дружество "Нектар" (най-вдясно на снимката)

- „Медена Тузла“ събира почитатели на пчелите от цялата република
- Три отличия за мед на български пчелари

В началото на есента в бившето миньорско градче се събират десетки производители-пчелри, за да участват в поредното изложение на мед и пчелни продукти. Разбира се има и пчеларски инвентар, срещи и посещения на пчелини, оценки на качеството на меда на различни производители. Много интересни категории за оценка има и много са призьорите в конкурса за най-качествен мед. Тома, което научихме от Шефик Чивич във връзка с известния конкурс в Тузла беше:
 участват медове само от производители и то от миналата година, за да има равнопоставеност при оценките;

 пробите се изпращат до началото на юни, текущата година – може чрез пощата, може и чрез куриерски служби, както впоследствие стана ясно, може да се представят и на щанда на Босна и Херцеговина по време на Ташмайдан в Белград;
 други пчелни продукти освен мед и прополисов разтвор (20, 30% спиртен, воден и др.) не учястват в разпределянето на наградите. Интересното беше, че мановият мед също не участва в класирането, главно заради животинския си произход;
 всеки участник получава почетна грамота за участието си, а призьорите в отделните категории – съответни отличия.
tuzla2Общоприетата цена на продажба на меда е между 15 и 20 КМ (Валутата в тази страна се нарича КМ – конвертируема марка и е със същата стойност като българския лев).
За фестивала „Медена Тузла“
Това е може би най-известният и голям фестивал на меда в Босна и Херцеговина. По отношение на оценката на медовете и другите продукти, „Медена Тузла“ е най-реномираният такъв.
Тази година наградените са много и от различни страни. Радостното е, че и от България пчелари получиха своите отличия:
 Румен Балински, пчелар №1 на България за 2018 година, от Плевен – златен медал и грамота;
 Ангел Петков, член на УС на ОПС Плевен, след поредица сребърни и златни отличия в предходните години, сега има златен медал за своя мед;
 Ивайло Георгиев от Кюстендил със сребърен медал в категорията си.
Тези отличия идват да потвърдят фактите, че в България имаме отлични условия за пчеларстване и добиване на много качествени монофлорни медове.
Чест прави на организаторите, че събират пчелари от цяла Европа, показват своите умения в пчеларството, организират посещения на пчелини и участието в конкурсите.
tuzla3Като българска група и по стар български обичай, вечерта направихме дружеска вечеря и обменихме много повече информация за пчеларството в двете страни.
Важно е да подчертаем това, че в Босна и Херцеговина няма сериозна подкрепа от страна на държавата към пчеларите. Те работят самостоятелно, независими производители са и не разчитат на субсидии. Семейните пчеларски ферми търсят иновациите в нови продукти, комбинации, от пчелни продукти, нови етикети, смеси с екологични и биопродукти. Тожва е пътят тпред тях в търсенето на по-висока реализация на меда.
Пчеларският сезон и добивите това лято в Босна и Херцеговина (БиХ) също са слаби. Както те казват, годината е „лоша“.
НОВИ МЕСТА, НОВИ ТУРИСТИЧЕСКИ ПОЗНАНИЯ
Нашето пътуване в тази многолика страна прерастна в опознавателно пътуване в трите етнически региона – Босна, Херцеговина и Република Сръбска. Честно казано националностите в БиХ се поддържат и уважават. Лошота са спомените от братоубийствената война през 90-те години на миналия век. Следите са навсякъде – по стените, в разбитите покриви, опожарените къщи, криволичещите пътища. Въпреки това, тази изстрадала своята свобода република представи своето ново и перспективно лице. Младите хора са навсякъде, въпреки ограниченото строителство не липсват модерни домове и хотели, пътищата се поддържат. tuzla4Това, което прави още по-силно впечатление е запазилата своето качество и автентичност храна, както и атмосферата в кафенета и ресторанти. Вярно е – можеше да се видят и забулени лица, но и свръхмодерни коли и смартфони.
В Босна и Херцеговина се почувствахме почти като у дома, само дето времето ни беше малко.
ГРАДОВЕТЕ
Посетихме столицата Сараево, известна още от началото на ХХ век с атентата срещу австрийския престолонаследник. Град с автентична атмосфера и многолик образ – архитектура, обществен живот, природни дадености, културна програма.
Тузла за нас беше пчеларската цел, където да сверим часовниците си за меда и пчелните продукти.
Мостар е абсолютното туристическо място, където културата на мюсюлманството, източното православие и католицизма бяха вплетени толкова здраво, че само в някои нюанси можеше да се открие някаква разлика. Просто хората гледат напред и работят за своето бъдеще. Тук старинният мост, свързващ двата бряга на Неретва е и символ на днешната и бъдещата връзка между поколения, религии и икономика. Туризмът в малкото градче е превзел всичко.
Препоръката да се посети тази не много известна малка република е към всички, които харесват необичайното, автентичното и планинския дух на тази страна.
Очаквайте нашите бележки за посещението на базара за пчелен мед в Сараево и фабриката за пчеларски инвентар на „Минели“ в Крагуевац, Сърбия.

Прочетена 3009 пъти Последно променена в Вторник, 15 Октомври 2019 09:31
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта