Страсбург - за първи път в Европа

Минути след учредяването на работната група и преди неформалните разговори с участниците в нея. В средата Мария Габриел

Българските пчелари бяха с ясни послания. България беше почетен гост на първото заседание на председателстваната от Мария Габриел работна група по пчеларство в Европейския парламент

Специален пратеник на ПиК Димо Димов
„Българските пчелари се представиха изключително достойно и впечатлиха с много ясни и разбираеми послания, които бяха и потвърдени от реакциите на ентусиазъм и поддръжка от другите участници.
Те изразиха силно послание за това, че Европа има нужда от адекватно финансиране на пчеларството, има нужда от обучение на младите пчелари, поддържане на местните линии медоносни пчели, освен това е много важно да се работи за квалификацията заедно с другите производители. Българските пчелари показаха, че са на абсолютно същото ниво като останалите пчелари в другите страни. Те имат не само представа от проблемите, но имат и идеи за това как могат да бъдат разрешавани и то по най-европейския начин – с общи усилия.
ЗАТОВА ПОСЛАНИЕТО ИМ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СИЛНО!
Strast 1Това беше отговорът на евродепутат Мария Габриел на въпроса на Манол Тодоров, пчелар №1 на България, веднага след учредителното първо заседание на работната група в Страсбург.
Ето накратко и информация за това, първо по рода си събитие в пчеларския живот на Европа.
В Европейския парламент в Страсбург се проведе първото учредително заседание на Работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”, създадена по предложение на Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент. Тя беше избрана и за председател на работната група.
Заседанието откриха Мария Габриел, Етиен Брюно - председател на работната група „Мед” в най-голямата европейска земеделска организация Копа-Кожека, Павел Пок -председател на Интергрупата по климатичните промени, биоразнообразието и устойчивото развитие, в рамките на която е работната група по пчеларство. Силен знак за предстоящата работа на групата беше участието на евродепутати от различни политически групи, сред които Мейриид Макгинес - зам.-председател на Европейския парламент, Елизабет Кьостингер – председател на Интергрупата по горите, Паоло де Кастро – председател на Комисията по земеделие в ЕП (2009-2014 г.), Пиер Андрийо от Комисията по земеделие, Жули Гирлинг – докладчик по директивата за меда, Владимир Уручев от групата на ЕНП/ГЕРБ и много други. По покана на Мария Габриел, на първото заседание присъстваха експерти от МЗХ и делегация от български пчелари, включваща доайена на пчеларството Кирил Киров, Манол Тодоров, Димо Димов гл. редактор на в. „Пчела и кошер“, Тодор Найденов, Петя Иванова-председател на Сдружението на жените-пчелари, младите пчелари Теодора Тодорова и Петко Симеонов.
Председателят на Работната група по пчеларство Мария Габриел благодари на всички, допринесли за създаването на групата, включително българските пчелари и министъра на МЗХ Десислава Танева за подкрепата. „Създаването на групата е едновременно завършек и перспектива. Успешен завършек на работата по въпроса, който е сред приоритетите ми още от първия мандат, с цел да продължаваме да поставяме темата за пчеларството и здравето на пчелите в европейския дневен ред. Перспектива, защото чрез нея вече имаме институционална рамка и място за постоянни срещи, на които да анализираме състоянието на сектора в отделните държави-членки, да подкрепяме инициативи и проекти, позволяващи да увеличим чувствителността на институциите и гражданите към предизвикателствата пред пчеларския сектор.”, заяви Мария Габриел.
По време на заседанието беше обсъдено състоянието на пчеларския сектор и здравето на пчелите в Европа. Представено бе проучването на Европейската комисия “Европейският червен списък на пчелите”, а българските пчелари направиха прочит на предизвикателствата в контекст на ситуацията в България. Те наблегнаха на необходимостта от запазване на местната пчела, обучения на млади пчелари, информационни кампании, субсидиране с европейски средства, комуникация и сътрудничество с другите земеделски производители. Като основен проблем откроиха високата смъртност на пчелите, с която се сблъскват пчеларите в почти всички региони на страната. Участниците се съгласиха, че това са валидни и за другите страни-членки предизвикателства – проблемите са общи, което изисква и единен подход за решаването им.
Във връзка с предстоящите първи дейности на работната група бяха презентирани проект на Обществото на пчеларите в Страсбург за разполагане на кошери върху покрива на Европейския парламент и проект на френската лаборатория по апидология за заселването на пчелите.
МАРИЯ ГАБРИЕЛ АНОНСИРА И МАЩАБНАТА ИНИЦИАТИВА СЕДМИЦА НА ПЧЕЛИТЕ
която ще се проведе през септември. В продължение на няколко дни ще се провеждат дискусии за пчеларството, а паралелно с тях ще бъде организирано Селище на пчелата, предлагащо интересни тематични занимания за ангажиране и запознаване на по-голям брой хора с пчеларския сектор.
Накрая председателят на Работната група по пчеларство Мария Габриел даде предложение на всяко заседание на групата една страна да бъде почетен гост, така както в първото бе България. Идеята беше приветствана единодушно, а следващата среща на групата се очаква след няколко месеца.

Прочетена 1873 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта